Karamel! Wie houdt er niet van!?! Zeker als de karamel ook nog eens super romig is. Hoe maakt je dit zelf? Dit is heel simpel! "Jaa.."  hoor ik jullie zeggen, maar ik kan er echt niet meer van maken dan dat dit simpel is. 
Vervolgens kun je met dit heerlijks van alles maken! Zo heb ik geïnspireerd door andere chefs op het web, mijn eigen versie van cinnamon rolls gemaakt. Om op te vreten! Tip.. eet er niet teveel achter elkaar, dit veroorzaakt toch misselijkheid, hihi!



Eerst de heerlijk romige karamel:

Ingrediënten:

1 (of meerdere tegelijkertijd) blikje gecondenseerde melk

1. Zet een hoge pan met kokend water op zacht vuur. Zet het dichte blikje (wel even de papieren wikkel eraf halen) in het water en zorg dat het goed onder staat. (het is heel belangrijk dat het blikje niet boven het water uitsteekt, want anders heb je kans op ontploffing! En als er íets niet fijn is, is het een keuken vol karamel) Vul af en toe het water bij als dit nodig is. Zorg dat het water blijft bubbelen. Laat het blikje hier 3(!) uur in staan. 
2. Als na 3 uur je wekkertje af gaat, giet dan het kokende water voorzichtig weg. Haal met een ovenwant het blikje uit de pan en zet het op iets warmte bestendigs neer en laat het hier zeker een 20/30 minuten staan om af te koelen. Doe je dit niet, en maak je het meteen open, trust me I tried, dan spuit de karamel alsnog je keuken door. 
3. Als het blikje voldoende afgekoeld is, haal de deksel er voorzichtig helemaal vanaf. Om te bewaren kun je het in een ander bakje doen en goed afsluiten of in het blikje laten zitten met aluminium folie eroverheen afdekken en in de koelkast tot een a anderhalve week bewaren. Als je het blikje dicht laat kun je dit in de koelkast tot een maand goed bewaren.

Het prachtige karamel kleurige, geurig en smaakvolle goedje wat in het blikje zit, noemen ze ook wel Dulce de Leche!


Wát kun je er vervolgens mee doen?? Behalve op je brood smeren, of op een chocolade koekje (sugar rush!) of er taarten mee maken. Wat ik ermee gedaan heb is een soort van cinnamon roll gemaakt.





Ingrediënten:

Rolls:
1 Kant en klaar rol bladerdeeg (want dit is écht teveel werk om zelf te maken), het liefst een lange rol uit het koelschap.
1/2 reep Chocola (welke jij het liefst eet)
Dulce de leche (romige karamel, zie hierboven)
100 gr. Verschillende soorten gebrande noten
1 sinaasappel (zest)
1 theelepel kaneel
1 eetlepel kristal suiker
(evt. gedroogde vruchten)

Saus:
1 sinaasappel (zest en sap)
1 eetlepel boter
1 eetlepel mascarpone
1/2 vanille stokje of 1 theelepel vanille aroma/pasta
1 eetlepel poedersuiker


1. Rol het bladerdeeg uit en besmeer rijkelijk met dulce de leche. 
2. Hak de noten en de chocola fijn en strooi dit er over heen.
3. Rasp de zest van de sinaasappel en verspreid dit evenredig over alles heen. 
4. Meng suiker en kaneel samen en strooi dit ook rijkelijk over het geheel.
(Voeg eventueel nog toe wat je zelf lekker vind, maak van een recept als dit altijd je eigen versie!)
5. Rol het bladerdeeg vanaf de korte kant op voor wat grotere 'rolls' en vanaf de lange kant voor kleine schattige 'rolls' (zie foto).
6. Snij het in gelijke stukken, en zet ze rechtop op bakpapier op de bakplaat. Bestrijk ze voor een mooie kleur met wat gesmolten boter.
7. Zet voor ongeveer 20-30 min. in een voorverwarmde oven op 180 graden, tot ze gaar zijn.
8. Maak ondertussen de saus. Zet een pannetje op laag vuur en smelt hierin de boter. Voeg de poedersuiker en sap en zest van de sinaasappel toe. Roer met de garde tot er geen klontjes zijn. Voeg dan de vanille toe, en zet het vuur uit. Als het pannetje van het vuur is voeg je de mascarpone toe en roer je weer met de garde tot het een glad geheel is. 
9. Als de 'rolls' wat afgekoeld zijn, zodat je ze kan vast pakken kun je ze serveren. Zet ze op een leuke schaal met een bakje van de saus erbij of gooi de saus er lekker vast overheen! 

Gegarandeerd succes bij vrienden, familie en collega's! 


Gebruik dulce de leche op een creatieve manier! Het is heerlijk! In Latijns-Amerika eten ze dit ook bij van alles! Het liefst bij het ontbijt. Hier komt de naam ook vandaan. Letterlijk vertaald: zoetigheid van melk. 



Venkel! Venkel is vaak nog een beetje ondergewaardeerd, en word naar mijn mening nog te weinig gebruikt. Zeker als buiten lekker het zonnetje schijnt een heerlijk frisse groente, zowel warm als koud te eten. Zowel gegaard als rauw heerlijk fris. Bakken, blancheren, grillen, of gewoon zo..


Voor vandaag een heerlijke 'delicious'- geïnspireerde salade, omdat de zon toch nog heerlijk tevoorschijn kwam vanmiddag.

Ingrediënten

Voor 2 personen

1 venkelbol
100-150 gram haricots verts
50-100 gram (ongeveer 2 handen vol) tuinbonen (bevroren)
100 gram feta
1-2 boterhammen (of leftover brood dat al een beetje oud is geworden)
50 gram hazelnoten
Handvol basilicum blaadjes

Dressing: 
1,5 eetlepel extra virgine olijfolie

1,5 eetlepel witte wijn azijn
1/2 theelepel suiker
peper/zout



1. Snij het brood in kleine blokjes en doe ze in een koekenpan op middelmatig vuur. Voorzichtig wat olijfolie eroverheen verdelen en wat zout en goed husselen. (Croutons maken kan ook in de oven op 200 C voor ongeveer 7-8 min). Voeg na een paar minuten de hazelnoten heel of grof gehakt toe. Schud af en toe om verbranden te voorkomen
2. Zet een pannetje met kokend water op en voeg zout toe. Als het goed kookt voeg dan de haricots verts toe. Voeg na 2-3 min de tuinbonen toe, voor nog 2 minuten, en giet af en spoel koud. 
3. Maak de venkel schoon, (haal evt. de buitenste laag eraf, maar als die er goed uit ziet vind ik het altijd zonde om weg te gooien zoals wel eens gezegd word) en snij hem flinter dun, liefst met een mandoline. 
4. Dubbeldop de tuinbonen en meng hiermee de venkel en de haricots verts. 
5. Meng de ingrediënten van de dressing goed door elkaar. En meng dit door de groenten. (Meng niet in een keer alle dressing er doorheen, als het genoeg is is het genoeg).
6. Strooi de croutons en hazelnoten over het geheel. Kruimel de feta er overheen, en strooi de basilicum blaadjes als garnering en voor een extra smaak dimensie. 
7. EET SMAKELIJK! 



TIP: 
- Ik heb er nog een beetje citroensap over gesprenkeld voor de extra frisse zomer kick. 
- Voor een ander soort kick, voeg wat heen fijn gesneden verse chilipeper toe. Voor als het buiten niet warm genoeg is. 
- Als het dan wel lekker genoeg is buiten en je hebt de BBQ toch al aangeslingerd kun je ook de venkel even kort grillen. 

Na een tijdje niet zo actief te zijn geweest, nieuwe baan enzo, hier weer een post met heerlijk eten! Om te inspireren eens wat anders te proberen, mogelijkheden te ontdekken en te ondervinden dat koken helemaal niet zo moeilijk is of lang hoeft te duren! 

Love your body, Love good food!

De courgette pizza!


KISS - Keep It Simple Stupid! Is een van de zinnen die mij en mijn klasgenoten, tijdens onze studie vaak naar het hoofd werd gegooid. Maak het jezelf vooral niet te moeilijk, en dat hoeft koken ook helemaal niet te zijn. Een beetje pizzabakker maakt zijn deeg natuurlijk zelf! Hier zul je zien dat dat helemaal niet zo moeilijk hoeft te zijn, en zelfs ik stond verbaasd van de eenvoud en heerlijkheid van dit recept. Variaties qua toppings op dit recept zijn er natuurlijk te over, maar 'key' is denk ik wel er niet téveel ingrediënten op te doen. Here we go....


Ingrediënten

2 personen

120 gram     zelfrijzend bakmeel
235 gram     Griekse yoghurt
60 gram      tuinbonen, dubbelgedopt (voor de mooie kleur)
1 kleine     gele of groene courgette (of allebei)
1 eetlepel   olijf olie extra virgiene
1/2 teen     knoflook
1 theelepel  za'atar kruiden (gewoon te vinden in de supermarkt)



1. Verwarm de over voor op de hoogste stand  (ongeveer 230-250 graden)
2. Meng het bakmeel met de yoghurt en wat zout en kneed het op een werkplek of snijplank met een beetje bloem (om plakken te voorkomen)
3. Als het een soepel deeg is (voeg wat extra bloem toe als het te plakkerig is en wat water als het te droog is), rol of duw het uit tot het ongeveer 5mm dik is (maar neem dit niet te nauw, niet te moeilijk doen ;-) ) 
4. Leg het deeg op een bakplaat met bakpapier en een beetje bloem, zodat ie makkelijk los komt straks, en bak het ongeveer 10 min. tot het gaar en knapperig is. (als het deeg nog erg plakt aan de onderkant als je het van het bakpapier probeert af te schuiven is het nog niet gaar, zet het dan nog even terug)
5. Maak met een kaasschaaf of mandoline lange plakken van de courgette (voorzichtig met je vingers!) en meng ze met de olie en wat zout en peper. 
6. Zet een klein pannetje met een klein laagje water op e

n doe de tuinbonen (ik haal ze meestal uit de vriezer en ontdooi ze niet eerst) erin en laat het max 2 minuten koken. Haal ze daarna uit hun velletje.
7. Zet een pan op het vuur (gewoon of gril) en zorg dat deze goed heet is, voeg geen olie toe. En leg de courgettes er in delen in, en bak ze kort gaar. Leg de gare courgettes op wat keukenpapier.
8. Meng de yoghurt met de knoflook en een klein scheutje olie. Bestrijk hier de pizzabodem mee.
9. Verdeel de courgette plakken in mooie krullen over de pizza, strooi de tuinbonen er overheen en besprenkel met za'atar kruiden en eventueel nog wat peper en zout. 
10. SMAKELIJK!


Dit is heerlijk als lunch, makkelijk mee te nemen naar een picknick of een makkelijke maaltijd op een warme zomer avond met een heerlijk glas rosé.

Probeer tips: 
x Zongedroogde tomaatjes (of zelf gedroogd in de oven)
x Gegrilde paprika (geel/rood)
x Gegrilde garnalen met een beetje chili




Geïnspireerd door Jamie Oliver heb ik dit recept van een Marokkaans visje eens gemaakt. Heerlijk! Wel een hoop ingrediënten, maar die zijn het allemaal heel erg waard! Nieuw product voor mij om te gebruiken: Gepekelde hele citroen! Spannend dus! 

Vis bevat veel goede vetten en wordt dan ook door zowel de oude als de nieuwe schijf van vijf (jaja let op, er is een nieuwe!) zeer aangeraden toch wel 2x per week te eten. 

Ik heb in dit gerecht gekozen voor een Zeebaars, een van mijn favoriete visjes. Delicaat van smaak maar met zoveel te combineren!

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

Ingrediënten 

Voor 2 personen

1 flinke zeebaars of andere witvis, schoongemaakt en kop en vinnen verwijderd maar met hele graat er nog in.
1 plukje saffraan
2 lente uitjes
2 takje verse tijm
1 theelepel harissa (Marokkaanse chili pasta)

100-150 gram couscous
1 gepekelde/geconserveerde citroen (kijk bij de Marokkaans/Turkse winkel)
70 gram gedroogde abrikozen (2 handjes)
5-6 gegrilde paprika's
1 bosje verse koriander
1 granaatappel

klein handje pistache nootjes
1 eetlepel sesam zaadjes
2 eetlepels magere yoghurt
1/2 theelepel(!) rozenwater
1/2 theelepel Harissa

Een vel bakpapier


1. Rooster de gepelde pistache nootjes en de sesamzaadjes in een droge pan op een medium vuur. Schud regelmatig, want anders branden ze aan.
2. Snij met een scherp mes de vis aan beide kanten voorzichtig schuin in. Als het lukt zonder heel de vis kapot te snijden, snij ze dan ook nog overdwars (crisscross) in. 
3. Haal de nootjes uit de pan en zet ze in een bakje apart. Doe een eetlepel olie in de pan en leg de met zout/peper bestrooide vis in de pan. (drie minuten aan elke kant)
4. Doe het plukje saffraan in een koffie kopje en giet er kokend water overheen, en laat dit voor nu even staan en weken.
5. Doe de couscous in een kom en giet er de dubbele hoeveelheid kokend water overheen (bijvoorbeeld makkelijk af te meten met een kopje, 1 kopje couscous is 2 kopjes water)
6. Snij de lente uit in kleine ringen en doe die in de pan bij de vis. Rits ook de tijm erin en de harissa en giet de saffraan met het water er ook bij. Roer het een beetje langs de vis en zet het vuur lager. Maak een prop van het bakpapier en houd het even kort onder de kraan. Vouw het weer uit en leg het over de vis. Zorg dat je het een beetje instopt zodat de vis kan stomen en er dus geen stoom onder het bakpapier vandaan komt.
7. Doe de citroen, gegrilde paprika's, de helft van de koriander en de abrikozen in een keuken machine en maal tot het helemaal fijn is. Snij dan de granaatappel in tweeën en knijp een halve uit boven het mengsel (vang de pitjes op in je hand en pas op voor spetteren).
8. Doe de yoghurt in een bakje en voeg het rozenwater en een beetje harissa toe en roer door elkaar.
9. Pak de borden of een grote schaal, roer de couscous nog even door en verdeel deze over de borden. Verdeel de paprika salsa over de couscous en leg de vis hier weer bovenop. Schep voorzichtig ook wat sappen en lente-uitjes uit de pan en giet deze over het geheel.
10. Strooi de nootjes eroverheen en pak de andere helft van de granaatappel. Door hard op de achterkant te slaan komen de pitjes eruit, en strooi deze over het geheel. Maak een paar hoopjes van de yoghurt op het bord en een paar blaadjes verse koriander maken het geheel af!



't is minder werk dan je denkt, ondanks de lange ingrediënten lijst maar het is het meer dan waard én weer eens wat anders.

Tip: de vis is gaar als hij gemakkelijk van de graat los laat, zo niet laat m dan nog even liggen. 

Note: Door het gebruik van vele kruiden verminder je je zout gebruik. Dit is beter voor je lichaam, omdat je al genoeg zout binnen krijgt op andere manieren en voedsel. 








Burgers zijn mega populair. Niet alleen als fastfood maar tegenwoordig ook als iets dat als niet zo ongezond gezien kan worden. Als je goed vlees gebruikt en ook groeten op je burger doet ;-) én géén grote hoeveelheid vette saus én dan ook nog eens geen dubbele koolhydraten doet (niet én brood én frietjes dus!) dan is een burger best gezond te noemen! Klinkt ingewikkeld? Als veel gedoe? En als minder lekker? WRONG! Ik ga hieronder laten zien hoe makkelijk het maken van een goede burger is, zonder dat het je veel moeite kost. Én verschillende toppings zodat je je eigen perfecte burger kan maken! Enjoy!

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>


Ingrediënten 

Voor 2 personen (voor de burger van de afbeelding)


2 volkoren of meergranen bollen (zacht of hard)
200-300 gram rundergehakt (lam is ook lekker!)
2 eetlepels magere yoghurt
1 theelepel (of naar smaak) worchestershire sauce
1 tomaat
augurk (zoveel als je zelf lekker vind)
1/2 avocado
blauwe kaas (bijv. dana bleu)
scheutje bier
peper/zout


1. Zet de oven op medium warm (130 graden ongeveer) en leg de broodjes er heel in.
2. Meng het gehakt met een snufje peper en zout en een scheutje bier goed door elkaar. Verdeel het in twee gelijke stukken en kneed/rol er een goede bal van, druk deze vervolgens plat tot de burger net iets breder is dan het broodje (het vlees krimpt een beetje als het bakt, zo past ie precies op het broodje).
3. Doe een eetlepel olie in de pan (zeker niet teveel want door het bier komt er al veel vocht uit de burger en is het minder vet. We gaan voor een zo gezond mogelijke burger!) en leg de burgers hierin. beweeg ze rustig door de pan heen en weer om er zeker van te zijn dan er genoeg olie op de burgers zit om niet aan te branden. Zorg dat de pan op medium vuur staat en laat de burgers rustig liggen.
4. Meng de yoghurt en worchestershire sauce in een kommetje en zet apart.
5. Snij de tomaat, augurk en de avocado in gelijke plakken en leg deze klaar om op te bouwen.
6. Check je burger, en als ie lekker krokant is aan de onderkant, draai m om. Opnieuw de burgers even door de pan bewegen om ze ook aan de onderkant genoeg olie te geven om goed te kunnen bakken. (niet extra olie toevoegen, tenzij de pan droog staat, maar dan is er eerder in het proces al iets misgegaan ;-) )
7. Haal de broodjes uit de oven en snij ze door als ze niet meer te heet zijn. 
8. Zet alles klaar om de burgers op te bouwen. (borden en servetten niet vergeten!)
9. Smeer de bovenste helft van het broodje in met de yoghurt saus. Leg op de onderste helft van het broodje eerste de tomaat en dan de avocado. Leg hierop de burger (check of deze wel gaar is voordat je m erop legt. Kruimel hier overheen de de blauwe kaas (kaas altijd direct op de burger, anders smelt deze niet). Leg de plakjes augurk erop en eindig met de bovenste helft van het broodje. 
10. Zet de overgebleven saus op tafel en ga zitten. Tip om deze hoge burger te eten: Druk hem stevig aan, pak m op en houd m goed vast in twee handen, neem een hap en leg m niet meer neer tot ie op is ;-)! 

Smakelijk!! (Lekker met dat biertje dat toch al open is!)


Andere heerlijke toppings:
- Mature cheddar kaas
- Gorgonzola
- Crispy bacon
- Truffelmayonaise ipv yoghurt saus en geen blauwe kaas (te heftig)
- Gegrilde aubergine eronder
- Gegrilde courgette eronder en dan in combinatie met geitenkaas ilv blauwe kaas.

Leef je uit, de combinaties zijn eindeloos! Maar probeer het zo gezond mogelijk te houden, dus niet teveel saus ;-)








Next Post Newer Posts Previous Post Older Posts Home