Pastinaaksoep met een vleugje vanille

1 comment

Wauw, zo zacht, zo romig en tegelijkertijd hartstikke fris. Geweldige combinatie: Vanille, pastinaak, aardappel, appel, lente ui en room! De pastinaak is een vergeten groente waar ik dol op ben, je kan er alle kanten mee op! Er zullen meerdere pastinaak recepten volgen deze winter. Een verstopte schat in dit gerecht is de vanille, je ruikt het van een afstand maar brengt tevens ook een zachte draai aan deze heerlijke soep. Met de hoeveelheid groenten die erin zitten kan je dit een echte maaltijdsoep noemen. Omdat er toch altijd een knapperige en hartige bite bij hoort: zelfgemaakte soepstengels. 

Soep is een wekelijks terugkerend ritueel in mijn keuken. Makkelijk, snel en boordevol groenten. Daarnaast kan ik meerdere dagen eten van de soep, elke dag met een andere bite. Eet smakelijk!

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

Ingrediënten:

Voor 4 personen.

500 g pastinaak
1 appel, Goudrenet
400 g aardappels van eigen land
1 klontje boter
100 ml witte wijn
1 vanillestokje
2 groentebouillonblokjes
200 ml melk
200 ml kookroom
500 ml water
1 bosje bosui
Verse peterselie
Eén blad bladerdeeg
Snufje zout
Olijfolie


De vanille-pastinaaksoep

Schil en snijd de pastinaak, aardappels en appel in gelijke stukken. Verwarm het klontje boter in de soeppan en bak de pastinaak, appel en aardappels in plus minus vijf minuten. Blus af met de witte wijn en laat dit plus minus één minuut indampen. 

- Verricht de eerste handelingen voor de zoute soepstengels -

Halveer tegelijkertijd het vanillestokje in de lengte en schraap het merg eruit. Voeg het vanillemerg, het leeg geschraapte vanillestokje en de bouillonblokjes bij de soep toe. Voeg ook de melk, kookroom en het water erbij. Kook het geheel in plus minus vijftien minuten gaar. Haal het vanillestokje eruit en pureer de soep met de staafmixer. Breng tot slot de soep op smaak met versgemalen peper. 

Snijd de lente ui in ringetjes en kneus de peterselie, garneer hiermee de soep.

Zoute soepstengels

Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius. Haal een plakje bladerdeeg uit de vriezer, snij indien deze is ontdooit in vier stroken. Breng olijfolie aan op het bladerdeeg en strooi zeezout erover. Leg de stroken in de oven en haal deze naar acht tot tien minuten uit de oven.

Smullen maar!

Next Post Newer Post Previous Post Older Post Home

1 comment :

  1. Dit klinkt als een hele rare combi at first, maar hoe verder ik het recept las hoe meer ik dacht dit ga ik binnenkort maken!

    ReplyDelete