Witte bonen soep met bacon en truffel

Leave a Comment





Ja ja, bonensoep! Verschillende reacties hoor ik in mijn hoofd "hmm lekker" maar ook "ieeuw bonen". Bonen zijn hoe dan ook een goede bron aan proteïne en eiwitten en daarmee mega gezond. De " ieeuw" reactie is vaak verbonden aan het feit dat je darmsysteem ook  vrolijk reageert op de gezonde bonen, een natuurlijk verschijnsel ;-). 

In de Nederlandse keuken komen we ze minder tegen dan in veel andere keukens ter wereld. Zo is het in Centraal- en Zuid-Amerika heel normaal om met zwarte bonen, eitje, aardappels en fruit te ontbijten. Niks geks aan toch, en je kunt er tot de lunch goed tegenaan met wat je ook gaat doen. 

Dit soepje is het proberen waard en zal je hoogstwaarschijnlijk zeer smakelijk verrassen! Laat het me weten!

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>


Ingrediënten

Voor 2 personen

1 groot blik witte bonen (of gedroogde, laat ze dan eerst een hele nacht weken)
3-4 plakjes gerookt spek
1 bleekselderij stengel
1 witte ui
2 tenen knoflook
1 takje verse tijm (maar kan je ook vervangen door gedroogde tijm)
3/4 liter kippenbouillon
1 grote eetlepel boter
125 ml slagroom
truffelolie (+truffelpuree)


1. Bak het spek in een pan tot het crispy is en leg het op keukenpapier. bewaar het vet in de pan.
2. Bak in het spekvet de fijngesneden ui en bleekselderij. Roer regelmatig om het niet bruin te laten worden. (het moet een mooi wit soepje worden) Bak voor ongeveer 6-7 minuten
3. Als de ui glazig is voeg dan de uitgelekte bonen toe. Roer goed door en voeg de tijm blaadjes, uitgeperste knoflook, boter toe en roer nog een keer goed door. Doe dan de slagroom en kippenbouillon erbij. 
4.Breng het geheel aan de kook, zet het vuur laag en plaats een deksel op de pan. Laat het voor minstens een half uur rustig sudderen. (langer kan ook tot een uur als je hier tijd voor hebt). Roer af en toe door.
5. Als de bonen helemaal zacht zijn haal de pan van het vuur en laat  tien minuten afkoelen. 
6. Maal het gebakken spek fijn, of verkruimel met je handen
7. Pureer het met de staafmixer of blender helemaal glad is. Proef en breng op smaak indien nodig.
8. Doe de soep in een kom, strooi wat bacon eroverheen en sprenkel wat truffel olie erover heen. Heerlijk! 
(9. als bonus kun je ook nog wat truffel puree toevoegen voor de extra heerlijke truffel smaak en voor de kleur wat fijn gesneden bieslook)

SMAKELIJK!

Next Post Newer Post Previous Post Older Post Home

0 comments :

Post a Comment