Aziatische kip saté met noodles en crunchy cashewnootjes

2 comments


Na een tijd in Azië te hebben gewoond mis ik nu in Nederland de heerlijke smaken en geuren van de Aziatische keuken vaak. Ook wil ik jullie vertellen over mijn haat/liefde verhouding met Koriander! Gekheid! Ik vond het vroeger erg vies, smaakt naar zeep zullen veel van jullie het met me eens zijn. Langere periode in Azië doorbrengen, zeker in een land als Cambodja waar engels niet altijd begrepen word, bracht daar voor mij wel verandering in. Ik kon niet altijd duidelijk maken als ik iets niet lekker vond, not spicy lukte vaak nog wel met een hoop handen gewapper, maar koriander snappen ze niks van. Nu heb ik een liefde ontwikkeld voor koriander omdat dat dé smaak is die mij elke keer weer even terug naar het prachtige Aziatische continent brengt. Dit wel met alle gevolgen van dien en dat is dat ik weer reis kriebels krijg! Anyways, een heerlijk kip sateetje en dan zeker niet hoe wij hem hier kennen met veel teveel pinda saus en friet.   

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

Ingrediënten 

Voor 2 personen

3    kippendijen (ongeveer 300-350 gram)
1    bosje koriander
2-3  limoenen
3    eetlepels (grove) pindakaas
1    rode chili (of meer als je het spicy spicy wil)
1    kleine teen knoflook
1cm  verse gember (zonder schil)
     scheutje soyasaus
1    eetlepel honing

250  gram noodles
100  gram ongezouten cashew nootjes
1    theelepel vissaus
1    theelepel sesam olie
1    little gem slakrop 



Oké ik snap dit klinkt als veel ingrediënten en dus veel werk, maar dat valt wel mee. EN als je wat lekkers wil moet je daar soms ff je effort in steken. Trust me, it's worth it!


1. Verwarm je oven voor op 200 graden. Begin met met het maken van de overheerlijke 'satay' saus. Doe in een keukenmachine de knoflook, gember, halve chili, rasp en sap van 1 limoen, de helft van de steeltjes (ja alleen de steeltjes) van de koriander, pindakaas, een scheutje soyasaus en een klein beetje water (om het wat dunner te maken). En mix dit tot het een mooie massa. Het moet niet mega dik meer zijn (voeg dan wat water toe) maar ook niet super vloeibaar (voeg dan wat pindakaas toe).
2. snij de kip in dezelfde grootte blokjes en doe ze in een ovenbestendig bakje. Voeg de HELFT van de satesaus hier aan toe en hussel goed. Zet de kip in de oven voor 10 minuten op GRILL-stand. 
3. vul de waterkoker en zet m aan. Maak de noodles volgens de verpakking klaar.
4. snij het uiteinde van de little gem eraf en klik de blaadjes los. Was ze goed en schudt ze uit zodat ze niet te nat zijn. Verdeel ze vast over de borden. (+/- 4 blaadjes p.p.)
5. doe in de keukenmachine (of snij heel fijn) de andere helft van de koriander steeltjes en de rest van de chili. (evt kun je hier ook een rode ui toevoegen voor de liefhebber) en mix het tot het fijn gemalen is. En doe deze mix in een grote kom/schaal.
6. na 10 minuten haal de kip uit de oven en roer goed door. druppel de honing over de kip en zet het nog 10 minuten terug in de oven (of tot het gaar is)
7. laat de noodles uitlekken. Voeg aan de kom/schaal een theelepel vissaus, theelepel samsam olie, scheutje soyasaus, sap van 1 limoen toe en mix door elkaar. Voeg hier de noodles aan toe en roer door tot alle noodles bedekt zijn met het mengsel.
8. Doe de cashewnootjes in een droge anti-aanbak pan op laag vuur en schud regelmatig om om te voorkomen dat ze verbranden. Voeg na een paar minuten wat honing toe en zet het vuur hoog. Als het geheel mooi gesmolten is en lekker bruin begint te worden haal je t van het vuur en voeg je het aan de noodles toe. 
9. Haal de kip uit de oven, check of het helemaal gaar is. Leg de noodles op het bord bij de sla (of half in de sla kuipjes). Verdeel de kip erbij en evt nog wat limoen schijfjes. strooi voor de Aziatische liefde nog wat korianderblaadjes over het geheel en klaar! De overige satay saus kun je in een bakje doen en erbij serveren. MJAM!


Next Post Newer Post Previous Post Older Post Home

2 comments :