>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
Ingrediënten
Voor 2 personen (voor de burger van de afbeelding)
2 volkoren of meergranen bollen (zacht of hard)
200-300 gram rundergehakt (lam is ook lekker!)
2 eetlepels magere yoghurt
1 theelepel (of naar smaak) worchestershire sauce
1 tomaat
augurk (zoveel als je zelf lekker vind)
1/2 avocado
blauwe kaas (bijv. dana bleu)
scheutje bier
peper/zout
1. Zet de oven op medium warm (130 graden ongeveer) en leg de broodjes er heel in.
2. Meng het gehakt met een snufje peper en zout en een scheutje bier goed door elkaar. Verdeel het in twee gelijke stukken en kneed/rol er een goede bal van, druk deze vervolgens plat tot de burger net iets breder is dan het broodje (het vlees krimpt een beetje als het bakt, zo past ie precies op het broodje).
3. Doe een eetlepel olie in de pan (zeker niet teveel want door het bier komt er al veel vocht uit de burger en is het minder vet. We gaan voor een zo gezond mogelijke burger!) en leg de burgers hierin. beweeg ze rustig door de pan heen en weer om er zeker van te zijn dan er genoeg olie op de burgers zit om niet aan te branden. Zorg dat de pan op medium vuur staat en laat de burgers rustig liggen.
4. Meng de yoghurt en worchestershire sauce in een kommetje en zet apart.
5. Snij de tomaat, augurk en de avocado in gelijke plakken en leg deze klaar om op te bouwen.
6. Check je burger, en als ie lekker krokant is aan de onderkant, draai m om. Opnieuw de burgers even door de pan bewegen om ze ook aan de onderkant genoeg olie te geven om goed te kunnen bakken. (niet extra olie toevoegen, tenzij de pan droog staat, maar dan is er eerder in het proces al iets misgegaan ;-) )
7. Haal de broodjes uit de oven en snij ze door als ze niet meer te heet zijn.
8. Zet alles klaar om de burgers op te bouwen. (borden en servetten niet vergeten!)
9. Smeer de bovenste helft van het broodje in met de yoghurt saus. Leg op de onderste helft van het broodje eerste de tomaat en dan de avocado. Leg hierop de burger (check of deze wel gaar is voordat je m erop legt. Kruimel hier overheen de de blauwe kaas (kaas altijd direct op de burger, anders smelt deze niet). Leg de plakjes augurk erop en eindig met de bovenste helft van het broodje.
10. Zet de overgebleven saus op tafel en ga zitten. Tip om deze hoge burger te eten: Druk hem stevig aan, pak m op en houd m goed vast in twee handen, neem een hap en leg m niet meer neer tot ie op is ;-)!
Smakelijk!! (Lekker met dat biertje dat toch al open is!)
Andere heerlijke toppings:
- Mature cheddar kaas
- Gorgonzola
- Crispy bacon
- Truffelmayonaise ipv yoghurt saus en geen blauwe kaas (te heftig)
- Gegrilde aubergine eronder
- Gegrilde courgette eronder en dan in combinatie met geitenkaas ilv blauwe kaas.
Leef je uit, de combinaties zijn eindeloos! Maar probeer het zo gezond mogelijk te houden, dus niet teveel saus ;-)
0 comments :
Post a Comment