Karamel! Wie houdt er niet van!?! Zeker als de karamel ook nog eens super romig is. Hoe maakt je dit zelf? Dit is heel simpel! "Jaa.."  hoor ik jullie zeggen, maar ik kan er echt niet meer van maken dan dat dit simpel is. 
Vervolgens kun je met dit heerlijks van alles maken! Zo heb ik geïnspireerd door andere chefs op het web, mijn eigen versie van cinnamon rolls gemaakt. Om op te vreten! Tip.. eet er niet teveel achter elkaar, dit veroorzaakt toch misselijkheid, hihi!



Eerst de heerlijk romige karamel:

Ingrediënten:

1 (of meerdere tegelijkertijd) blikje gecondenseerde melk

1. Zet een hoge pan met kokend water op zacht vuur. Zet het dichte blikje (wel even de papieren wikkel eraf halen) in het water en zorg dat het goed onder staat. (het is heel belangrijk dat het blikje niet boven het water uitsteekt, want anders heb je kans op ontploffing! En als er íets niet fijn is, is het een keuken vol karamel) Vul af en toe het water bij als dit nodig is. Zorg dat het water blijft bubbelen. Laat het blikje hier 3(!) uur in staan. 
2. Als na 3 uur je wekkertje af gaat, giet dan het kokende water voorzichtig weg. Haal met een ovenwant het blikje uit de pan en zet het op iets warmte bestendigs neer en laat het hier zeker een 20/30 minuten staan om af te koelen. Doe je dit niet, en maak je het meteen open, trust me I tried, dan spuit de karamel alsnog je keuken door. 
3. Als het blikje voldoende afgekoeld is, haal de deksel er voorzichtig helemaal vanaf. Om te bewaren kun je het in een ander bakje doen en goed afsluiten of in het blikje laten zitten met aluminium folie eroverheen afdekken en in de koelkast tot een a anderhalve week bewaren. Als je het blikje dicht laat kun je dit in de koelkast tot een maand goed bewaren.

Het prachtige karamel kleurige, geurig en smaakvolle goedje wat in het blikje zit, noemen ze ook wel Dulce de Leche!


Wát kun je er vervolgens mee doen?? Behalve op je brood smeren, of op een chocolade koekje (sugar rush!) of er taarten mee maken. Wat ik ermee gedaan heb is een soort van cinnamon roll gemaakt.





Ingrediënten:

Rolls:
1 Kant en klaar rol bladerdeeg (want dit is écht teveel werk om zelf te maken), het liefst een lange rol uit het koelschap.
1/2 reep Chocola (welke jij het liefst eet)
Dulce de leche (romige karamel, zie hierboven)
100 gr. Verschillende soorten gebrande noten
1 sinaasappel (zest)
1 theelepel kaneel
1 eetlepel kristal suiker
(evt. gedroogde vruchten)

Saus:
1 sinaasappel (zest en sap)
1 eetlepel boter
1 eetlepel mascarpone
1/2 vanille stokje of 1 theelepel vanille aroma/pasta
1 eetlepel poedersuiker


1. Rol het bladerdeeg uit en besmeer rijkelijk met dulce de leche. 
2. Hak de noten en de chocola fijn en strooi dit er over heen.
3. Rasp de zest van de sinaasappel en verspreid dit evenredig over alles heen. 
4. Meng suiker en kaneel samen en strooi dit ook rijkelijk over het geheel.
(Voeg eventueel nog toe wat je zelf lekker vind, maak van een recept als dit altijd je eigen versie!)
5. Rol het bladerdeeg vanaf de korte kant op voor wat grotere 'rolls' en vanaf de lange kant voor kleine schattige 'rolls' (zie foto).
6. Snij het in gelijke stukken, en zet ze rechtop op bakpapier op de bakplaat. Bestrijk ze voor een mooie kleur met wat gesmolten boter.
7. Zet voor ongeveer 20-30 min. in een voorverwarmde oven op 180 graden, tot ze gaar zijn.
8. Maak ondertussen de saus. Zet een pannetje op laag vuur en smelt hierin de boter. Voeg de poedersuiker en sap en zest van de sinaasappel toe. Roer met de garde tot er geen klontjes zijn. Voeg dan de vanille toe, en zet het vuur uit. Als het pannetje van het vuur is voeg je de mascarpone toe en roer je weer met de garde tot het een glad geheel is. 
9. Als de 'rolls' wat afgekoeld zijn, zodat je ze kan vast pakken kun je ze serveren. Zet ze op een leuke schaal met een bakje van de saus erbij of gooi de saus er lekker vast overheen! 

Gegarandeerd succes bij vrienden, familie en collega's! 


Gebruik dulce de leche op een creatieve manier! Het is heerlijk! In Latijns-Amerika eten ze dit ook bij van alles! Het liefst bij het ontbijt. Hier komt de naam ook vandaan. Letterlijk vertaald: zoetigheid van melk. 



Next Post Newer Posts Previous Post Older Posts Home