De laatste maanden ben ik geïnspireerd geraakt door mijn vriendinnetjes om minder tot zelfs geen pakjes eten meer te maken. En ja, je proeft het verschil goed wanneer je dat wel weer doet! Koken met verse ingrediënten is zo veel lekkerder. Zo nu ook Jamie Oliver's pasta met aubergine en ricotta. Een pasta waarbij het je eerst een goed basis maakt èn al het goede gebruikt van de basilicum. En hop, beginnen die hap.

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

Ingrediënten

voor 2 personen

1 aubergine
1 verse chili
20gr pijnboompitten 
1 teentje knoflook
1 handje verse basilicum 
olijfolie 
200gr gepelde tomaten (1 blikje)
150gr fuscilli pasta (of kies eens wat anders)
100gr ricotta kaas
parmezaanse kaas


1. snijd de aubergine in blokjes (of stoom ze in een bamboo mandje zoals Jamie) en bak ze kort aan met een scheutje olijfolie totdat ze zacht zijn.
2. snijd ondertussen het teentje knoflook en de steeltjes (jawel!) van de basilicum.  
3. haal de aubergine uit de pan en zet ze apart. Pak daarna de pijnboompitten en bak ze kort een beetje bruin in de pan. ~Ruikt zo lekker!~ Pak daarna bv. een stamper om de pijnboompitjes te pletten. Geeft niet als het nog een beetje grof is. 
4. voeg daarna de gesneden knoflook toe met een beetje olijfolie en laat dat even bakken.
5. open het blik tomaten en voeg ze het pijnboompitten mengsel in de pan. Knijp de tomaten zachtjes met je handen fijn. Give them some loooooovin'.
6. vul daarna het blikje met water en voeg dat toe. Nu alleen nog zout en peper naar wens en dan laten pruttelen op laag vuur voor ong. 25min. 
7. zet tegelijkertijd water op en kook de pasta volgens recept gaar.
8. nu de saus zich gehalveerd heeft kun je de ricotta toevoegen en versnipper de basilicum blaadjes om ze vervolgens door de saus te roeren. 
9. Oh, en vergeet de parmezaanse kaas niet!

Eet smakelijk!







Ja ja, bonensoep! Verschillende reacties hoor ik in mijn hoofd "hmm lekker" maar ook "ieeuw bonen". Bonen zijn hoe dan ook een goede bron aan proteïne en eiwitten en daarmee mega gezond. De " ieeuw" reactie is vaak verbonden aan het feit dat je darmsysteem ook  vrolijk reageert op de gezonde bonen, een natuurlijk verschijnsel ;-). 

In de Nederlandse keuken komen we ze minder tegen dan in veel andere keukens ter wereld. Zo is het in Centraal- en Zuid-Amerika heel normaal om met zwarte bonen, eitje, aardappels en fruit te ontbijten. Niks geks aan toch, en je kunt er tot de lunch goed tegenaan met wat je ook gaat doen. 

Dit soepje is het proberen waard en zal je hoogstwaarschijnlijk zeer smakelijk verrassen! Laat het me weten!

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>


Ingrediënten

Voor 2 personen

1 groot blik witte bonen (of gedroogde, laat ze dan eerst een hele nacht weken)
3-4 plakjes gerookt spek
1 bleekselderij stengel
1 witte ui
2 tenen knoflook
1 takje verse tijm (maar kan je ook vervangen door gedroogde tijm)
3/4 liter kippenbouillon
1 grote eetlepel boter
125 ml slagroom
truffelolie (+truffelpuree)


1. Bak het spek in een pan tot het crispy is en leg het op keukenpapier. bewaar het vet in de pan.
2. Bak in het spekvet de fijngesneden ui en bleekselderij. Roer regelmatig om het niet bruin te laten worden. (het moet een mooi wit soepje worden) Bak voor ongeveer 6-7 minuten
3. Als de ui glazig is voeg dan de uitgelekte bonen toe. Roer goed door en voeg de tijm blaadjes, uitgeperste knoflook, boter toe en roer nog een keer goed door. Doe dan de slagroom en kippenbouillon erbij. 
4.Breng het geheel aan de kook, zet het vuur laag en plaats een deksel op de pan. Laat het voor minstens een half uur rustig sudderen. (langer kan ook tot een uur als je hier tijd voor hebt). Roer af en toe door.
5. Als de bonen helemaal zacht zijn haal de pan van het vuur en laat  tien minuten afkoelen. 
6. Maal het gebakken spek fijn, of verkruimel met je handen
7. Pureer het met de staafmixer of blender helemaal glad is. Proef en breng op smaak indien nodig.
8. Doe de soep in een kom, strooi wat bacon eroverheen en sprenkel wat truffel olie erover heen. Heerlijk! 
(9. als bonus kun je ook nog wat truffel puree toevoegen voor de extra heerlijke truffel smaak en voor de kleur wat fijn gesneden bieslook)

SMAKELIJK!



Een heerlijke pasta maaltijd vol verse ingrediënten! Wortel gesneden met een dunschiller die dunne sliertjes maakt van deze vrolijke groente maakt het extra leuk om te maken en te eten (met dank aan Barbara). 

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>


Ingrediënten 

Voor 2 personen

250 gram gehakt
1 ei
paneermeel
1 kleine winterpeen of 2 bospenen
2 sticks selderij
1 ui
1 teen knoflook
1 rode chili peper
scheutje balsamico azijn
1 blik gepelde tomaten
1 theelepel venkelzaad
1 theelepel gedroogde oregano
verse basilicum 
Fucsilli (of andere droge pasta soort)


1. Kneed het gehakt met het ei goed door elkaar. Voeg peper en zout toe voor de smaak. Meng daarna het paneermeel erdoor tot het stevig genoeg aanvoelt om er kleine balletjes van te kunnen maken. 
2. Bak de gehaktballetjes in een beetje boter of olie op hoog vuur, om ze een lekkere krokante buitenlaag te geven. Als ze aan de buitenkant helemaal dichtgeschroeid zijn haal je ze uit de pan en zet je ze even aan de kant (ze hoeven hier zeker nog niet gaar te zijn). Was de pan niet af
3. Snij de wortel, selderij, ui en chilipeper heel fijn (gebruik bijvoorbeeld een keukenmachine om het fijn te malen, maar de wortel in sliertjes maken is ook leuk) en doe dit in de pan waar je net de gehaktballetjes in gebakken hebt en bak het op middelmatig vuur tot het zacht is (minuut of 7-8).
4. Vul de waterkoker en zet een pan op om de pasta te koken. Doe wat zout in het water om de pasta vast op smaak te brengen. 
5. Voeg dan de gehaktballetjes weer toe en de geperste knoflook. Doe de venkel en oregano erbij en ook het scheutje balsamico azijn mag erin en roer even goed door. Dan mogen de tomaten erbij met sap en al. Breek de tomaten een beetje met je pollepel en roer alles goed door elkaar. Laat het geheel op laag vuur nog voor 7-8 minuten pruttelen. 
6. Kook de pasta volgens de verpakking.
7. Schep met een soeplepel (of een kopje) een schep pasta water uit de pan en voeg dit toe aan je sauspan. Giet dan de pasta af en doe deze meteen (zonder afspoelen) bij de saus in de pan. Goed roeren en laat nog even op het vuur staan, zodat alle smaken lekker in de pasta kunnen trekken. 
8. Serveer met flink wat basilicum blaadjes.



Wil je zien wat voor heerlijk toetje we hierna hebben gegeten check dan mijn volgende blog: Frangipane-frambozen taartjes!

Je hebt wel eens van die dagen dat je weinig tijd hebt maar toch iets gezonds op tafel wilt zetten. Wat mij tegenstaat is dat je dan vaak terug valt naar de standaard recepten, geld voor mij dan. Denk aan een stamppotje of spinazie met room en spekjes. Begrijp me niet verkeerd, niets mis mee! Maar iets nieuws hoeft niet persé moeilijk te zijn. Neem nou dit recept uit Jamie's Super Foods. Simpeler kan niet. Geen gerotzooi, gewoon lekker eten.
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

Ingrediënten

voor 2 personen

150gr volkoren pasta
200 gr broccoli
2 teentjes knoflook
1 blikje ansjovisjes 
een paar gedroogde chili vlokken
1 citroen
2 grote lepels met kop cottage cheese (of hüttenkäse)
olijfolie

1. kook het water en kook de pasta volgens beschrijving
2. snijd de brocolli van de stronk en kook hem tot hij gaar is, +/- 5min. Je kunt hem ook tussendoor inprikken met een mesje om te kijken hoe gaar hij is. Een beetje bite kan ook heel lekker zijn.
3. snijd ondertussen 2 teentjes knoflook (of hop, in de knoflookpers!) en rasp een halve citroen
4. verwarm olijfolie in een wokpan en fruit hierin de knoflook. Voeg daarna de citroen rasp, chili vlokken en ansjovis toe. Bak dit een paar minuten.
5. giet daarna de brocolli af en voeg deze toe aan het knoflook mengsel. Voeg ook een beetje water van de pasta toe voor een lekker sausje. Laat dit een paar minuutjes sidderen op een laag vuurtje. Je zou hierbij er zelf voor kunnen kiezen de broccoli niet helemaal gaar te koken en hem bij deze stap nog even mee te stomen.
6. voeg dan de volkoren pasta en cottage cheese toe en meng het goed door elkaar.
7. last but not least, voeg een beetje zout en peper toe naar smaak en knijp een halve citroen uit. 


Wauw, zo zacht, zo romig en tegelijkertijd hartstikke fris. Geweldige combinatie: Vanille, pastinaak, aardappel, appel, lente ui en room! De pastinaak is een vergeten groente waar ik dol op ben, je kan er alle kanten mee op! Er zullen meerdere pastinaak recepten volgen deze winter. Een verstopte schat in dit gerecht is de vanille, je ruikt het van een afstand maar brengt tevens ook een zachte draai aan deze heerlijke soep. Met de hoeveelheid groenten die erin zitten kan je dit een echte maaltijdsoep noemen. Omdat er toch altijd een knapperige en hartige bite bij hoort: zelfgemaakte soepstengels. 

Soep is een wekelijks terugkerend ritueel in mijn keuken. Makkelijk, snel en boordevol groenten. Daarnaast kan ik meerdere dagen eten van de soep, elke dag met een andere bite. Eet smakelijk!

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

Ingrediënten:

Voor 4 personen.

500 g pastinaak
1 appel, Goudrenet
400 g aardappels van eigen land
1 klontje boter
100 ml witte wijn
1 vanillestokje
2 groentebouillonblokjes
200 ml melk
200 ml kookroom
500 ml water
1 bosje bosui
Verse peterselie
Eén blad bladerdeeg
Snufje zout
Olijfolie


De vanille-pastinaaksoep

Schil en snijd de pastinaak, aardappels en appel in gelijke stukken. Verwarm het klontje boter in de soeppan en bak de pastinaak, appel en aardappels in plus minus vijf minuten. Blus af met de witte wijn en laat dit plus minus één minuut indampen. 

- Verricht de eerste handelingen voor de zoute soepstengels -

Halveer tegelijkertijd het vanillestokje in de lengte en schraap het merg eruit. Voeg het vanillemerg, het leeg geschraapte vanillestokje en de bouillonblokjes bij de soep toe. Voeg ook de melk, kookroom en het water erbij. Kook het geheel in plus minus vijftien minuten gaar. Haal het vanillestokje eruit en pureer de soep met de staafmixer. Breng tot slot de soep op smaak met versgemalen peper. 

Snijd de lente ui in ringetjes en kneus de peterselie, garneer hiermee de soep.

Zoute soepstengels

Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius. Haal een plakje bladerdeeg uit de vriezer, snij indien deze is ontdooit in vier stroken. Breng olijfolie aan op het bladerdeeg en strooi zeezout erover. Leg de stroken in de oven en haal deze naar acht tot tien minuten uit de oven.

Smullen maar!



De vitamine D springen van je scherm! Deze zalm burger is niet alleen lekker comfort food, maar zit ook nog eens vol met vitamine D  in de zalm en goede oliën in de avocado. Natuurlijk merk je daar in eerste instantie niks van als je de burger lekker met je handen oppakt, een beetje samen knijpt, een hap neemt en de burger er aan de achterkant uitglijdt, maar dat is een ander verhaal! Lekker is ie zeker! De vezels die in het meergranen broodje zitten zorgen ervoor dat het goed vult en je geen honger gevoel meer hebt. Geen extra koolhydraten in de vorm van frietjes meer nodig dus. De vitamine D zijn zeker in de winter een topper om te eten omdat we dat normaal vooral binnen krijgen via de zon op de huid, maar in deze donkere dagen is het nog maar de vraag of we de zon nog gaan zien.. Smakelijk!

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

Ingrediënten 

Voor 2 personen

300-350 gr zalm (niet gerookt!)
1 eiwit (een beetje losgeslagen)
3 limoenen
1 avocado
1 kleine teen knoflook
1/2 chili peper
2 meergranen broodjes (of welke je lekker vind)
1-2 eetlepels Hoisin saus
paneermeel


1. doe in de keukenmachine de zalm in grove stukken en voeg wat peper en zout toe. mix tot het tartaar is (kleine stukjes).
2. klop het eiwit een beetje los (tot het eenbeetje wit begint te worden) en voeg voorzichtig de zalm hier aan toe. knijp ook een limoen uit boven de kom en kneed met je handen samen. 
3. voeg vervolgens aan het zalm mengsel beetje bij beetje paneermeel toe tot het stevig genoeg is om een burger van te maken die niet uit elkaar valt (kwestie van oefenen, je kan het op gevoel!), en maak er 2 burgers van. Zet dit even in de koelkast om nog steviger te worden.
4. mix in de keuken machine de avocado, halve chili peper, 1/2 limoensap, knoflook en peper en zout naar smaak en mix tot het fijn is.
5. zet een pan op middelmatig vuur. snij de broodjes in 2-en en bak ze kort in een droge pan voor een beetje crispyness. 
6. bak vervolgens als de broodjes eruit zijn in deze pan met een beetje olie de zalm burgers. (niet te lang, dan worden ze droog. Zalm mag best nog een beetje rosé zijn)
7. Doe in een bakje de hoisin saus en voeg de over gebleven limoensap toe en mix goed. (try and adjust if needed)
8. Dan is het stapeltijd! Broodje, avocado spread, (evt. plakjes komkommer voor de brunch, maar die gaan schuiven), zalm burger, avocado prut,hoisin-mix, broodje. 
9. Dan heel goed vast houden en goed happen ;-)




Na een tijd in Azië te hebben gewoond mis ik nu in Nederland de heerlijke smaken en geuren van de Aziatische keuken vaak. Ook wil ik jullie vertellen over mijn haat/liefde verhouding met Koriander! Gekheid! Ik vond het vroeger erg vies, smaakt naar zeep zullen veel van jullie het met me eens zijn. Langere periode in Azië doorbrengen, zeker in een land als Cambodja waar engels niet altijd begrepen word, bracht daar voor mij wel verandering in. Ik kon niet altijd duidelijk maken als ik iets niet lekker vond, not spicy lukte vaak nog wel met een hoop handen gewapper, maar koriander snappen ze niks van. Nu heb ik een liefde ontwikkeld voor koriander omdat dat dé smaak is die mij elke keer weer even terug naar het prachtige Aziatische continent brengt. Dit wel met alle gevolgen van dien en dat is dat ik weer reis kriebels krijg! Anyways, een heerlijk kip sateetje en dan zeker niet hoe wij hem hier kennen met veel teveel pinda saus en friet.   

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

Ingrediënten 

Voor 2 personen

3    kippendijen (ongeveer 300-350 gram)
1    bosje koriander
2-3  limoenen
3    eetlepels (grove) pindakaas
1    rode chili (of meer als je het spicy spicy wil)
1    kleine teen knoflook
1cm  verse gember (zonder schil)
     scheutje soyasaus
1    eetlepel honing

250  gram noodles
100  gram ongezouten cashew nootjes
1    theelepel vissaus
1    theelepel sesam olie
1    little gem slakrop 



Oké ik snap dit klinkt als veel ingrediënten en dus veel werk, maar dat valt wel mee. EN als je wat lekkers wil moet je daar soms ff je effort in steken. Trust me, it's worth it!


1. Verwarm je oven voor op 200 graden. Begin met met het maken van de overheerlijke 'satay' saus. Doe in een keukenmachine de knoflook, gember, halve chili, rasp en sap van 1 limoen, de helft van de steeltjes (ja alleen de steeltjes) van de koriander, pindakaas, een scheutje soyasaus en een klein beetje water (om het wat dunner te maken). En mix dit tot het een mooie massa. Het moet niet mega dik meer zijn (voeg dan wat water toe) maar ook niet super vloeibaar (voeg dan wat pindakaas toe).
2. snij de kip in dezelfde grootte blokjes en doe ze in een ovenbestendig bakje. Voeg de HELFT van de satesaus hier aan toe en hussel goed. Zet de kip in de oven voor 10 minuten op GRILL-stand. 
3. vul de waterkoker en zet m aan. Maak de noodles volgens de verpakking klaar.
4. snij het uiteinde van de little gem eraf en klik de blaadjes los. Was ze goed en schudt ze uit zodat ze niet te nat zijn. Verdeel ze vast over de borden. (+/- 4 blaadjes p.p.)
5. doe in de keukenmachine (of snij heel fijn) de andere helft van de koriander steeltjes en de rest van de chili. (evt kun je hier ook een rode ui toevoegen voor de liefhebber) en mix het tot het fijn gemalen is. En doe deze mix in een grote kom/schaal.
6. na 10 minuten haal de kip uit de oven en roer goed door. druppel de honing over de kip en zet het nog 10 minuten terug in de oven (of tot het gaar is)
7. laat de noodles uitlekken. Voeg aan de kom/schaal een theelepel vissaus, theelepel samsam olie, scheutje soyasaus, sap van 1 limoen toe en mix door elkaar. Voeg hier de noodles aan toe en roer door tot alle noodles bedekt zijn met het mengsel.
8. Doe de cashewnootjes in een droge anti-aanbak pan op laag vuur en schud regelmatig om om te voorkomen dat ze verbranden. Voeg na een paar minuten wat honing toe en zet het vuur hoog. Als het geheel mooi gesmolten is en lekker bruin begint te worden haal je t van het vuur en voeg je het aan de noodles toe. 
9. Haal de kip uit de oven, check of het helemaal gaar is. Leg de noodles op het bord bij de sla (of half in de sla kuipjes). Verdeel de kip erbij en evt nog wat limoen schijfjes. strooi voor de Aziatische liefde nog wat korianderblaadjes over het geheel en klaar! De overige satay saus kun je in een bakje doen en erbij serveren. MJAM!




Honestly, ik heb nooit zo vaak pompoen gegeten als nu. Afgelopen jaren alleen het pompoensoepje uitgeprobeerd en nu ook andere experimenten. Tijdje geleden al eens een rode curry met rode aardappel, nu eens met pompoen. Had alleen nog te weinig curry voor de echt spice, better next time!

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

Ingrediënten

voor 2 personen

1 halve flespompoen
4 wortels
+/- 4 eetlepels rode curry pasta
1 rode ui
200ml kokosroom
100 ml groentebouillon
200gr jasmijn rijst


1. breng water aan de kook en voeg rijst toe wanneer het kookt (duh)
2. snijd de pompoen in blokjes en de wortel in plakjes
3. snipper de rode ui en bak hem in de pan met wat olie
4. voeg de pompoen en wortel toe en bak 5min goed
5. schuif een klein beetje de groentes aan de kant in de pan en verwarm de rode curry pasta totdat hij wat elastischer wordt. Mix dan de rode curry pasta door de groentes, voeg de kokosroom toe en wat bouillon.
6. laat het mengel zo'n 10min sudderen op laag vuur

Done!

Next Post Newer Posts Previous Post Older Posts Home